Vasaros III dalis



 Labas vakaras, Mielieji! 

Kreipiuosi trumpai, drūtai, nes jau senokai čia buvau ir  nebesugalvoju kaip  pradėti po ilgo laiko tarpo, o ir pati skubu rašyti, kolei vėl nedingau tame savo sode. 
Vasara įgauna rudeniškų atsaplvių, o aš džiaugiuosi jog visi darbai eina į galą. Žinoma, perkeltine prasme , nes lauke visa dar žaliuoja agurkai, noksta obuoliai, deginasi pomidorai ir  aplamai niekas dar net neketina sakyti "Fin". (mano nedžiaugsmui)
Šiandien jau 3 saulėta diena, saulė, mus, šiauriečius,  kepina negailėdama, ale maždaug norėdama atsiimti už Rugpjųtį, kuris ganėtinai rudeniškas pastoviu lietumi ir šaltumu. Kaip 2 savaičių nebuvimo čia, viskas gerokai apžėlę, tai... Pagalvoji nu ir .... (cenzas) 
Šiandien  mano  2darbo  diena čia, sode ir  reikia dalintis tuo ką veikiau. O kagi aš veikiau? 
A...
Penktadienį mėginau iš savų pomidorų daryti pomidorų padažą. Receptą radau pas kaimynę, konservavimo žurnale . 
 Receptas  toks  :

4kg pomidorų,
4 svogūnų galvutės ,
4 laurų lapeliai,
300 g cukraus,
0,5 šaukštelio maltų raudonų aitriųjų paprikų,
1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų,
1 šaukštelis malto cinamono
4 šauksteliai druskos

Gaminimas :

  1. Pomidorus sumalti mėsmale (galime ir trintuve arba susmulkinti peiliu)
  2. Sudėkite laurų lapelius , per pusę perpjautus svogūnus ir druskos. 
  3. Viską išmaišykite ir užkaiskite. Nuo užvirimo momento virkite 20 min.
  4. Tada svogūnus ir lauro lapus išimkite, o pomidorus pertrinkite per sietelį.
  5. Įberkite juodūjų pipirų ir aitriųjų paprikų, cinamono ir cukraus 
  6. Vėl užkaiskite ir virkite 40 min.
  7. Gatavą kečiupą supilstykite į stiklainius  ir sandariai užsukite.
Man gavosi skystas, tačiau turintis labai gerą skonį. Kituose skaičiau deda krakmolo, tada matyt sutirštėja. Čia  kas nori gryno kečiupo, turėtų žiūrėti kitokį receptą. Tačiau jeigu norite  skystos versijos, tai šis tiks prie  visko. Dar vienas dalykas - kadangi esu sode, neturiu maišytuvo, tad pomidorus supjausčiau. Šisskanumynas reikalauja daug darbo (vis gi dariau iš 8 kg pomidorų,užaugintų savuose šiltnamiuose), tačiau gatavas rezultatas atpirko visus vargus.

(Vakar vakarienei valgiau cukinijas keptas su vištiena. Užsipyliau padažo,  tai pasaka... )










Taip pat konservavau (marinavau agurkus)  jeigu kam pravers, galiu parašyti kaip darau :
Marinatas : 
4l vandens
5 šaukštai druskos 
16  šaukštų  cukraus 
0,5 l acto 
"Įdaras stiklainiui ":
Dėti česnakų, vyšnių lapų, serbentų lapų, pagrindinis dalykas - krapai. Mišinio agurkų marinavimui, 5 pipirų mišinio arba paprastų juodųjų pipirų. 


Gaminimas: 

Nuplautus agurkus ( tinka ir pomidorams ir cukinijoms) pavirinti vandenyje ( neilgai ~2-3  min), tada juos sudėti į "įdarytus" sterilius  stiklainius. Užpilti verdančiu marinatu,užsukti ir padėti apvertus aukštyn. Laikyti tamsioje,vėsioje vietoje. 


Be to, mėginau ir agurkų salotas  sužiūrėtas iš sezoninevirtuve.lt  :

Receptas : 


1 kg pjaustytų agurkų
1 didelio raudonojo svogūno
1 stiklinės verdančio vandens
0,5 stiklinės obuolių acto
0,5 stiklinės cukraus
1 šaukšto druskos
petražolių arba krapų




  • Agurkus supjausčiau ne labai storais žiedeliais, svogūnus plonomis plunksnelėmis, susmulkinau petražoles.
  • Obuolių actą, cukrų, druską ir verdantį vandenį gerai išmaišiau, kol nepraaušo užpyliau ant agurkų su svogūnais.
  • Agurkų salotas visad ruošiu didesniame bliūde ir palieku jas parai marinuotis šaldytuve. Jau pasimarinavusius sudedu į užsukamus indelius, o marinato perteklių nupilu.
  • Salotos skaniausios po paros, šaldytuve jas laikau iki savaitės.

Salotos bus skanesnės, jeigu prieš pjaustant agurką,jį nulupsite (iš nuotraukos matote,kad dariau iš didelių agurkų), obuolių ascto galite dėti truputį mažiau nei reiktų (gausis švenesnis skonis), na, o jeigu salotos patiko ir norite jų žiemai tai.. Yra du būdai.:
1. Po paros marinavimo šaldytuve sudėkite į stikliukus, ir tada juos pakaitinkite vandenyje.
2. Iš dubenio, visą "masę" supilti į didelį puodą ir pavirinti iki užvirimo. Tik tada , viską sudėti į švarius,sterilius indelius .
Šias salotas dariau 2 kartus. Pirmą kartą iš 2 kg,antrą kartą - 3. Ryt laukia manęs vėlei agurkai, žiūrėsim  kiek priskinsiu. Šis receptas labai tinka, tiems, kuriems atsibodo marinavimas arba neturimtiems krapų. (mano atveju,dedu petražolių, kiek? gerą saują)
Dar pastebėjimas - neišsigąskit , jeigu marinatas neapsems agurkų. Agurkai,patys išleis savo sultis,ir patikėkite bus su kaupu.

Tai tiek šiam vakarui.
Vasaros II dalies turbūt nebebus, nes  praėjo daug laiko, ir deja negaliu prisiminti ką norėjau rašyti.

Labos visiems! :)






Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Sakuraco skanumynai iš japonijos < 3

Grožio peilis (2003 - 2010 m.)

Diana Wynne Jones - Keliaujanti Hauo Pilis